Rönkházépítés - rönkház faház gerendaház nyaraló
0 0
0
   
AJÁNLAT
Rönkpadok és asztal
0
Bővebben 0
 
MŰSZAKI LEÍRÁS
 
Külön erre a célra kiválasztott 32-48cm átmérőjű rönkökről kézi vonókésekkel eltávolítódik a kéreg, majd egy kombinált, színtelen védőszerrel kezelődik rovar és gombásodás ellen. Hosszanti irányban nútolva, a rönkök csomópontjainál pedig gerezdelve illesztődnek össze.
A gerezdek kifaragása szempontjából két stílus terjedt el világszerte: a kanadai valamint a skandináv stílus. A kanadai gerezdelés esetében az alsó rönkökben különböző ívek vágódnak,melyek elősegítik a résmentes roskadást. Ez lehet egyszerű nyergeléses (ezt használjuk mi), illetve gyémánt – vagy pillangó stílus. A skandináv gerezdelés  esetében  az alsó rönk ívét követi a keresztben rákerülő rönk.
A nútba kerül a szigetelés ami lehet kőzetgyapot, vagy külön erre a célra kezelt gyapjú. Egy 36-38 cm átmérőjű rönk hőátvezetési tényezője 0,38 W/(m2K),ami megegyezik egy 30 cm-es Porotherm téglafaléval 5 cm vastagon szigetelve (POROTHERM 30 + 5cm DRYVIT U= 0,39 W/(m2K), forrás www.koos.hu).
A villanyvezetés furatait  már az építés alatt a rönkök között kifaragjuk, így a huzalok rejtve lesznek vezetve. Kiszámítva a fa száradásából, valamint a falakra nehezedő nyomásból adódó roskadást, a nyílászárók helyeit, vagy adott esetben az oszlopokat úgy alakítjuk ki, hogy utólag ebből ne adódjon probléma.

 

0
  0